ДогађајиУ Свилајнцу обележен завршетак радова на реконструкцији корита реке Ресаве у оквиру Пројекта ЕУ „Рехабилитација инфраструктуре за одбрану од поплава“

29.10.2020.

У оквиру ових радова извршена је реконструкција и изградња система заштите насеља Свилајнац, Седларе и Суботица. Радове је финансирала Европска делегација у Србији, у оквиру пројекта „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“ за који је издвојено 19,5 милиона евра, од чега за Свилајнац око 3 милиона. Пројекат је почео у јануару 2016. године и траје до јуна 2021. године, и поред Свилајнца, обухватио је радове на реконструкцији инфраструктуре у Ваљеву, Параћину, Обреновцу и Сурчину.

Поред представника ЈВП “Србијаводе” догађају су присуствовали и говорили пратнери који су учествовали на реализацији овог пројекта- Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делагације Европске Уније у Србији, др Адријен Фајкс, директор Аустријског културног форума, Неда Малетић, помоћник директора Канцеларије за управљање јавним улагањима и Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

Гости су обишли локацију у центру Свилајнца, где изграђен систем заштите насеља Свилајнац од великих вода Ресаве у дужини од око 7km. У оквиру друге фазе Пројекта, изведени су радови и на заштити села Седларе и Суботица, формирањем или надвишењем постојећих насипа.

Након тога, у Ресавском парку учесници су засадили неколико младица дрвећа као симбол пријатељства и сарадње и као подсетник да је пошумљавање изузетно важно у времену климатских промена које све чешће доводе до природних катастрофа.

Амбасадор је подсетио на мајске поплаве из 2014. године и катастрофалним последицама и исказао велико задовољство на успешно реализованом Пројекту, односно систему за превенцију од полава који ће све становнике Свилајнца учинити безбеднијим. Фабрици је такође кроз три речи изразио суштину овог и будићих Пројеката: климатске промене, превенција и солидарност.

Господин Фајкс је такође упозорио на изазове са којима ћемо, због климатских промена суочавати у будућности и поручио да ће Европска Унија у партнерству са Србијом пробати да умањи последице истих.

Поред захвалности Европској Унији, Влади Аустрије, г-ђа Малетић је исказала велику захвалност ЈВП „Србијаводе“, који су током поплава увек на терену и први на одбрамбеној линији. Да је овај пројекат успешно реализован и да су домаћинства сада сигурнија, говори податак да је након поплавног таласа 2014.те године Канцеларија за управљање јавним улагањима исплатила помоћ за 2037 домаћинстава на подручју општине Свилајнац, док је 2019.године исплаћена пет пута мања помоћ угроженим домаћинствима.

Председник општине Свилајнац и представник ЈВП „Србијаводе“ исказали су захвалност свим учесницима који су омогућили реализацију овако великог Пројекта, којим је ризик од поплава и последица сведен на минимум.