ДогађајиУ Ваљеву обележен завршетак радова на санацији корита реке Колубаре у оквиру Пројекта ЕУ „Рехабилитација инфраструктуре за одбрану од поплава“

27.10.2020.

У оквиру ових радова обновљена је камена облога до испод пешачког моста, а истовремено је и санирано дно корита у дужини од 60m оштећено у бујици крајем јуна ове године, чиме је завршена комплетна регулација речног корита.

Радове је финансирала Европска делегација у Србији, која је за санацију корита реке Колубаре и око 800m горњих токова Јабланице и Обнице, определила донацију од укупно 4,4 милиона евра.

Догађају су присуствовали и говорили пратнери који су учествовали на реализацији овог пројекта- Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делагације Европске Уније у Србији, др Адријен Фајкс, директор Аустријског културног форума, Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе“ и Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева.

Гости су најпре обишли локацију код моста на реци Обници, где су изведени радови на уређењу корита река, која је током мајских поплава 2014.године по дотоку достигла историјске размере и нанела катастрофалне штете на објектима и инфраструктури.

Након тога гости су, као симбол пријатељства и подсећања на чињеницу да је пошумљавање важна активност у спречавању поплава, посадили по једно стабло.

Градоначелник Ваљева се захвалио свима и истакао да смо данас, после шест година, захваљујући заједничким снагама Владе Србије, Европске Уније, Владе Јапана и Аустрије сведоци не само санираних штета, него и чињенице да је Ваљево заштићеније од евентуалних будућих бијичних поплава и великих вода.

Амбасадор је подсетио на велике поплаве 2014. године, када је Европска Унија показала солидарност за опоравак од последица поплаве. Господин Фабрици се такође захвалио свима на завршетку успешно спроведеног пројекта, што доказује податак из јуна ове године када је, услед обилних падавина, ниво воде био већи него 2014.те године, није дошло до изливања и да је овај систем успео да одржи безбедност грађана.

„Климатске промене су ту и оне доносе многе изазове са собом. Морамо заштити себе од природе, али исто тако и природу, односно климатске промене су те које су показале да се морамо борити против свих промена које су изазване људском руком“- нагласио је господин Фајкс.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима је исказао велику захвалност Европској Унији, не само на бесповратним средствима која су одобрена и уложена, већ и за флексибилностии и ефикасност, јер су управо то две кључне одлике помоћи које је Србија примила након поплава из 2014.године.

Пузовић је истакао да је након катастрофалних поплава 2014.те године, први и основни задатак био да се сви оштећени објекти врате у првобитно стање, а затим, захваљујући Влади РС и делегацијама из целог света који су издвојили средства, у претходних шест година да се реконструишу и играде нови, како би се достигао неопходан степен безбедности. Такође, он је нагласио да је 21. век-век екологије и позвао све грађане да брину о рекама како би све евентуалне проблеме препознали на време и спречили могуће акциденте.