ДогађајиOбележен Међународни дан реке Дунав

29.06.2021.

Поводом обележавања Међународног дана реке Дунав ЈВП „Србијаводе“ је организовало догађај под називом „Откриј Дунав- Римским путевима“ који се одржао у Археолошком парку „Виминацијум“.

Међународни дан реке Дунав обележава се сваког 29. јуна и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, у циљу указивања на значај ове реке и подизање свести, како домаће тако и међународне јавности.

Ове године, желећи да укажемо на значај реке Дунав, како са еколошког, стратешког и туристичког аспекта, указано је на још један значајан сегмент, а то је археолошко и историјски.

Почасни учесници догађаја били су министарка трговине, туризма и телекомуникација г-ђа Татјана Матић, представници ресорног министарства и министарства заштите животне средине, као и други истакнути стручњаци који су указали на стратешки и историјски значај и потенцијал ове реке.

На реци Дунав налазе се многобројни градови, тврђаве, мостови и друга ремек дела архитектуре свог времена, међу којима је и Виминацијум, који је један од најзначајнијих културних и туристичких знаменитости Србије. Министарка трговине, туризма и телекомуникација г-ђа Татјана Матић је истакла да је потребно да усмеримо енергију и знање ка очувању животне средине и неговању природних ресурса. „Дунав за нас представља туристичку значајну дестинацију које Србија треба да искористи на прави начин. Виминацијум је један од симбола Србије и право је место на коме треба да развијамо идеје о Дунаву као реци која повезује и преноси култну историју овог поднебља.“

Премијерно су представљени новооткривени локалитети на реци Дунав, односно табла са најстаријим царским натписом на територији Србије, који је чак 70 година старији од чувене Трајанове табле и историјски значајнији, јер говори о првим пробојима римске војске у Ђердап.

Учесници су истакли неопходнос рационалне и одрживе употребе овог драгоценог ресурса, јер сливу Дунава припада највећи део Републике Србије. Све је више доказа који указују да је здрава животна средина основа људског благостања и наша будућност зависи од способности да управљамо природним ресурсима које имамо, а посебно водним ресурсима. Учесници су се такође сложили да ће се само са међуресорном одрживом комуникацијом и тимским радом свих институција сачувати овај драгоцени ресурс.

„Данас упознајемо Дунав кроз Римске путеве, са циљем да укажемо колико је Дунав био важан за Римске цареве који су овде живели. За нашу земљу, потенцијал Дунава је велики и развој индустрије, пољопривреде, транспорта и туризма кроз његове потенцијале представља један од приортитета Владе Републике Србије где нас очекују велика улагања како бисмо Београд и све локалне самоуправе и даље развијали- рекао је Пузовић.“ Инвестиције у сектору вода нису трошак, већ прилика за улагање у будућност.