ДогађајиМинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић са генералним директором ЈВП „Србијаводе“ обишао радове на брани „Ариље- профил Сврачково“

06.07.2021.

Брана са акумулацијом „Ариље-профил Сврачково“ се налази на реци Рзав, неколико километара узводно од општине Ариље. Радови на изградњи објекта започети су 2012. године. Регионалним водоводним системом „Рзав“ обезбеђује се водоснабдевање града Чачка и општина Горњи Милановац, Лучани, Ариље и Пожега. Осим за потребе водоснабдевања, превиђено је да се брана користи за прихватање поплавног таласа и самим тим повећа степен заштите подручја од поплава, као и за производњу електричне енергије и обезбеђивање гарантованог еколошког минимума низводно од бране.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је изградња ове бране показатељ да се завршавају пројекти који су остали незавршени последњих 30-40 година. “Изградњом ове акумулације за око 5 година, када ће грађевина бити стављена у функцију направиће се језеро површине 139ha, које ће снабдевати водом све ове општине”.

“Од почетка радова 2012. године до сада изграђено је око 25% објекта и задатак ЈВП “Србијаводе” је да,након преузимања инвеститорских права заједно са државом обезбедимо довољно средстава и овај објекат завршимо. Поред основне намене, водоснабдевања овај објекат вредан 100 милиона евра штитиће и од великих вода”-изјавио је г-дин Пузовић.

Обиласку су присуствовали и градоначелник Чачка г-дин Милун Тодоровић, председник општине Ариље г-дин Предраг Маслар и извођачи Пројекта.

Председник општине Ариље је истакао да је значај овог пројекта немерљив и да ће поред наведених улога, ова брана решити и проблем рестрикције воде, које се због великих врућина уводе.

Пред ЈВП „Србијаводе“ је низ корака, како би се успешно наставила и реализовала комплетна инвестиција у наредном периоду.