ДогађајиДанас се обележава Међународни Дан реке Дунав

29.06.2020.

Погледајте кратак едукативни видео запис о Дунаву https://www.youtube.com/watch?v=xYSHJTgT9x8 и проверите своје знање у кратком квизу на нашем сајту http://www.srbijavode.rs/web/images/medjunarodni-dan-reke-dunav/

Међународни Дан Дунава обележава се сваког 29. јуна и представља интегрални део сарадње подунавских земаља. Прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се указало на значај реке и њених притока за људе, животиње и биљке и како би се апеловало на рационалну употребу водних ресурса.

У земљама широм Европе иницијатор обележавања Дана Дунава је Међународна комисија за заштиту реке Дунав, чија је мисија да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама.

Дан Дунава обележава се различитим активностима, попут фестивала, кампања и радионица поред реке, међутим, ове године, због мера предострожности у току пандемије вируса COVID-19, обележавање ће се одвијати кроз разне онлине садржаје под слоганом „Откриј Дунав“.

Потенцијали реке Дунав за економски развој Србије су многобројни: у пољу пловидбене инфраструктуре и транспорта, обновљивих извора енергије, наводњавања и индустрије, развоја риболова, бродоградње, пречишћавања отпадних вода, унапређења туристичке понуде, рекреационих и спортских садржаја.

Али оно што је најважније, Дунав је важан извор пијаће воде и због чињенице да чисте, питке воде данас има толико мало и да ће је бити све мање, неопходно је да се подигне свест сваког појединца да чувањем и рационалним коришћењем природних ресурса штитимо животну средину и унапређујемо услове у којима живимо.

Одговорним понашањем овај драгоцени ресурс можемо очувати и унапредити квалитет живота не само нашег, већ и генерација које тек долазе.

Ми бринемо о водама Србије.