ДогађајиРепублика Србија преузима председавање Међународном комисијом за заштиту реке Дунав за 2023. годину

28.02.2023.

Међународна комисија за заштиту реке Дунав (ICPDR) одржала је цеременију на којој је Србија преузела председавање од Румуније и овом приликом представљени су приоритети за предстојећи мандат. Нова председница Ведрана Илић, помоћница министра задужена за међународне односе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, изнела је неколико циљева које Србија има у плану да оствари током трајања мандата. Председништво Србије ће приоритет ставити на несташицу воде и суше, подземне воде, као и на унапређење технологије података и комуникација.

На церемонији примопредаје председништва, која је одржана хибридно, учествовали су представници Србије и Румуније у Аустрији, који су се састали да традиционално размене флашу дунавске воде у име будућих и одлазећих председника, која симболизује начине на које председници ICPDR-а држе будућност вода у сливу у својим рукама.

Нова председница Ведрана Илић је на церемонији истакла да је част преузети изазове председавања ICPDR-ом 2023. године на почетку још једног кључног шестогодишњег циклуса управљања: „Са светом у периоду транзиције, са климатским изазовима и сушама у нашем сливу, ово је узбудљиво време да закорачимо на ову важну функцију. Као држава која обухвата две велике притоке Дунава, Саву и Тису, Србија заузима критичну позицију у нашем раду. Ово председавање видим као значајну прилику за позитиван утицај у кључном тренутку.”

Рад одлазећег председника Румуније Роберта Еугена Сепа награђен је на догађају, потврђујући успешан мандат председника ICPDR-а током кључног периода у ком су финализована два плана управљања и усвojена је Дунавска декларација.