ДогађајиУручено признање ЈВП „Србијаводе” у оквиру Пројекта УНДП-а „ЕУ за Зелену агенду у Србији”

20.02.2023.

На церемонији проглашења најбољих решења за убрзавање зелене трансформације српске привреде Пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији” уручено је признање ЈВП „Србијаводе”.

Церемонију доделе признања отворили су Њ.Е. Емануеле Жиофре, aмбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Јакуп Бериш, стални представник Програма Уједињених нација за развој у Србији и представници Министарства заштите животне средине.

ЈВП „Србијаводе” заједно са ЈП „Србијашуме” конкурисали су на јавни позив расписан у оквиру пројекта „ЕУ за зелену агенду у Србији“ - Изазов за иновативна решења у области обнове шумских екосистема и озелењавања, који се финансира уз подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, а који спроводи Развојни програм Уједињених нација - УНДП, у сарадњи са амбасадом Шведске, Европском инвестиционом банком и Владом Швајцарске.

Иновативно решење које се спроводи у оквиру Пројекта биће пошумљавање на деградираним и ерозијом угроженим стаништима у сливовима река Јабланице, Власине и Пчиње на површини од oko 100 ha.

Пројекат „ЕУ за Зелену агенду” представља наставак активности Републике Србије и кључни је корак ка испуњавању циљева Зелене агенде за Западни Балкан који имају за циљ смањење загађења животне средине.