ДогађајиДанас се обележава Међународни дан река

14.03.2023.

Сваке године 14. марта обележава се Међународни дан река у готово 60 земаља света са циљем подизања свести о значају река за људе и животну средину. Реке су изузетно важне за одржавање равнотеже у природи и људском животу, јер пружају извор пијаће воде, подршку биљном и животињском свету.

Цивилизације су настале око река и оне су централне за наше животе и опстанак живота на земљи. Како су слатководни екосистеми веома важни, битно је напоменути да су реке данас суочене са многим изазовима укључујући загађење, претерано коришћење воде и урбанизацију. Ове активности могу имати озбиљне последице на животну средину и на животе људи који живе поред река. Под утицајем климатских промена, све више је приметно да је у нашим рекама све мање воде, а да је ризик од поплава све већи.

Да бисмо сачували реке и њихове екосистеме, важно је да свако од нас преузме одговорност и учини свој део. То може укључивати смањење коришћења воде у кући, одлагање отпада на правилан начин, подржавање одрживе пољопривреде и риболова и заштиту природних подручја. Такође је важно да се осигура да индустрије и компаније поштују регулативе и законе који се односе на заштиту река.

Република Србија препознаје важност сарадње у међународним оквирима у области вода и труди се да успоставља и унапређује сарадњу са свим релевантним међународним организацијама. Србија је пуноправни члан у две међународне организације - Међународне комисије за заштиту реке Дунав и Међународне комисије за слив реке Саве, а ЈВП „Србијаводе“ активно учествује у раду ових комисија и има чланове у готово свим експертским групама.

Међународни дан река нам пружа прилику да се сетимо важности река и подстакнемо акцију за њихову заштиту. То може укључивати организовање акција чишћења обала река, учење о важности река у школама и медијима.

Свако од нас може да допринесе заштити река и животне средине. Важно је да се сви заједно боримо за очување важних природних ресурса, како бисмо осигурали да и будуће генерације уживају у њиховим благодетима.