ДогађајиСпроведена вежба одбране од поплава, која је обухватила постављање и уклањање мобилне опреме у Параћину

28.05.2021.

У оквиру свечаног завршетка радова на пројекту „Заштита Параћина од великих вода реке Црнице", финансираног бесповратним средствима Европске уније у висини од 4,25 милиона евра, спроведена је вежба постављања и уклањања мобилне опреме за одбрану од поплава.

Догађају су присуствовали и говорили Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици, Њ.Е. Николаус Лутероти, заменица директора Канцеларије за јавна улагања Неда Малетић, генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и Владимир Милићевић, председник општине Параћин.

Гости су најпре упознати са изведеним радовима кроз изложбу фотографија, а након тога су присуствовали извођењу вежбе која је истовремено била симулација одбране од поплава и тест примене брзог мобилног система пројектованог за бујичне токове. Вежба је изведена од стране обучених интервентних тимова уз стручни надзор руководиоца за одбрану од поплава ЈВП „Србијаводе“ и приказано је да се за укупно 2 сата може поставити одбрамбена линија у дужини од 370m.

Председних општине је исказао велику захвалност Европској Унији, Влади Аустрије, Влади РС, ЈВП „Србијаводе“ и Канцеларији за управљање јавним улагањима, односно свима који су учествовали у реализацији и без који овај Пројекат не би могао да буде успешно завршен.

Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици истакао је да овај пројекат представља један од знакова партнерства и солидарности грађана ЕУ са становницима Србије. “Урађен је један озбиљан подухват и јако сам поносан на све оно што је овде урађено уз помоћ ЕУ, Аустријске Владе и ЈВП „Србијаводе“. Нажалост, климатске промене су постала наша реалност, па са њима долазе поплаве, тако да је јако битно да се сви заједно прилагодимо и адаптирамо“.

Њ.Е. Николаус Лутероти поред задовољства због успешно спроведених радова истакао је да је превенција кључна у одбрани од поплава и што је овим пројектом, у доба климатских промена и учесталих природних непогода подигнут степен безбедности за грађане Параћина.

Заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима се осврнула на поплавни догађај из 2014. године, на то колико је урађено у последњих седам година и истакла да је ово један од најважнијих пројеката за превенцију заштите од поплава.”

Директор ЈВП „Србијаводе" г-дин Пузовић је изјавио да je циљ данашње вежбе да се покаже најмодернији систем који је изграђен у Параћину, као и време које је потребно да се систем постави. „ Широм света се дешавају поплаве, повећава се ниво падавина, све то нам даје озбиљан задатак да у наредним годинама радимо, како би смањили ризик на критичним подручјима. Никад нећемо бити сигурни у потпуности, зато је задатак свих нас да радимо и да омогућимо грађанима да живе безбедније“- изјавио је Пузовић.