ДогађајиМинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић са генералним директором ЈВП „Србијаводе“ обишао радове на реци Јадар

27.08.2021.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и генерални директор ЈВП „Србијаводе“ обишли су радове на санацији и реконструкцији објеката за заштиту од вода на реци Јадар, оштећених у поплавама у јуну 2020. године.

У току су радови подељени на четири деонице, који обухватају санацију деснообалног насипа у зони ушћа Ловачке реке у Јадар, десне обале између два моста на реци Јадар, обезбеђење протицајног профила низводно од Осечине, као и санацију регулисаног корита реке Остружањке. Радови се изводе се у складу са Уредбом Владе Републике Србије о утврђивању државног програма обнове и њихова вредност износи 55 милиона динара.

Министар Недимовић рекао је да се у претходном периоду преко ЈВП „Србијаводе“ доста радило на унапређењу система заштите од поплава, што се може видети на примерима Ваљева, Новог Пазара, Шапца и многих других градова, као и општина. „Ситуација у Србији није иста као што је била 2014. године, када смо стрепели од наиласка великих вода, сада можемо потпуно равноправно да се ухватимо у коштац са максималним водостајима.“

„Захваљујући Влади Републике Србије која је након прошлогодишњих поплава, услед којих је био поплављен већи део Осечине, издвојила 55 милиона динара, ми данас изводимо радове на регулацији реке Јада и Ловачке реке, односно на четири најкритичније деонице. Очекујемо да за 2 месеца завршимо радове и да у наредној години са председником општине дефинишемо нова критична места. Наш основни задатак је да подигнемо степен безбедности и све ове радове изводимо са жељом да живимо безбедније“ - рекао је г-дин Пузовић.

Обиласку је присуствовао и председник општине Осечина Никола Томић, који је исказао захвалност на овом улагању, који ће допринети да се не понове последице поплавних таласа из 2014. и јуна 2020. године, када је цела варошица била поплављена.