ДогађајиОбилазак санационих радова на реци Љубовиђи на подручју општине Љубовија

01.09.2021.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председник општине Љубовија Милан Јовановић обишли су радове на санацији регулисаног корита реке Љубовиђе оштећеног у поплавама у јуну 2020. године.

Количина воде која је тада пала у Љубовији је била 210ml кише по m2 за 24 сата што одговара збирним вишемесечним падавинама и проузроковало штету у висини од 7 милиона евра.

У току су радови који обухватају унапређење заштите, санацију и реконструкцију речног корита, радовe на санацији слапишта, надвишења десног крила и чишћењe од наноса Давидовића преграде.

Радови се изводе се у складу са Уредбом Владе Републике Србије о утврђивању државног програма обнове и њихова вредност износи 255.000.000,00. динара.

„22.јун прошле године је направио велику катастрофу, све оно што се градило у претходних 50 година, вода је разрушила. Захваљујући Влади Републике Србије спроводимо ове радове са роком завршетка до првог марта следеће године, како би заштитили град, насеље и људе који живе овде. Корито мења своје димензије, дакле оно мало корито мењамо сада потпуно и оно што је неки математички прорачун за 30% ће имати већи пропуст, дакле рачуница је да неки 260 m3 Љубовиђе може да прође кроз ово корито.”- рекао је Пузовић.

Пузовић је додао да ће покушати да обезбеди додатна средства како би се следеће године одрадили радови на заштити комплетне Љубовије. “Надамо се да Љубовија више никада неће бити поплављена као у претходном периоду, да ћемо подићи степен безбедности свих грађана, а да ћемо Љубовиђу гледати лепу и мирну.”

Председник општине је исказао захвалност и истакао да ови радови представљају решење деценијских проблема са којима су се суочавали. “Ово је најзначајнија инвестиција за општину у овој години”-рекао је Јовановић.