ДогађајиОбилазак радова на реци Тамнави на подручју општине Коцељева

26.08.2021.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председник општине Коцељева Душан Илинчић обишли су радове на санацији и реконструкцији насипа реке Тамнаве оштећеног у поплавама у јуну 2020. године.

У току су радови који обухватају унапређење заштите и санацију левообалног насипа реке Тамнаве у Доњем Црниљеву са санацијом моста и обезбеђењем протицајног профила. којим ће се штити преко 50 домаћинстава на левој обали. Радови се изводе се у складу са Уредбом Владе Републике Србије о утврђивању државног програма обнове и њихова вредност износи 29.541.582,50 динара.

„Доње Црниљево је у претходних неколико година било плављено од реке Тамнаве и након прошлогодишње поплаве и тешке ситуације, урађен је Елаборат, припремљена техничка документација, започети су радови на изградњи новог моста и на регулисању леве обале реке Тамнаве. Следеће пролеће овај део ће бити у потпуности завршен и ово насеље ће бити потпуно заштићено. Такође, у претходних неколико година смо имали значајна улагања у радове у општини Коцељева, којим смо регулисали реку Тамнаву кроз само насеље и обновили неколико водотокова другог реда“- рекао је Пузовић.

На радном састанку који је претходио обиласку, осим о текућим радовима на санацији објеката за одбрану од поплава, разговарано је и о будућим пословима на унапређењу система одбране и заштите од штетног дејства вода.

Пузовић је додао да је са председником општине направљен план радова за наредне године, где ће се издвојити још нека потребна средства како би решиле све слабе тачке које су уочене. „Низводно од моста у Каменици, за леву обалу која штити насељени део, ми ћемо припремити елаборат како би у току следеће године могли да заштитимо и тај део насеља, тако да ће људи у том делу бити безбеднији”.

Истакнуто је да је током претходних седам година уложено преко 500 милиона динара, чиме је степен заштите од поплава подигнут на виши ниво у односу на 2014. годину.