ДогађајиПрва зелена брана у Србији из које ће се чистом пијаћом водом снабдевати 500 000 људи

27.03.2024.

У оквиру реализације пројекта „Изградња бране са акумулацијом Ариље- профил Сврачково“ завршени су радови на скретању реке Рзав кроз опточни тунел, чиме ће бити омогућен ископ и израда – насипање предбране и бране и сви остали радови у фази диверзије реке.

Директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић са сарадницима обишао је завршене радове на скретању реке Рзав, након чега ће уследити припремни радови за почетак главног дела пројекта, односно изградње тела насуте бране.

Током 2023. године, акценат на извођењу радова био је на санацији клизишта изнад слапишта, како би се омогућило извођење даљих радова на прелазној деоници. Осим наведених, изведени су радови на шахтном преливу и опточном тунелу, док је објекат водозахватне куле са монтираном пасарелом завршен.

Такође,у претходном периоду изведено је инјектирање инјекционе завесе на брани, а завршена је изградња прелазне деонице (излаз из опточног тунела), чије je извођење представљало предуслов за скретање реке Рзав.

У току је изградња шахтне затварачнице енергетског тунела, а планирано је и инјектирање енергетског тунела.

Планирана насута брана „Ариље - профил Сврачково” је висине 68m и спада у категорију високих брана, а по завршетку ове капиталне инвестиције обезбедиће се чиста пијаћа вода за 500.000 становника града Чачка и општина Горњи Милановац, Ариље, Пожега и Лучани.