ДогађајиДанас се обележава Светски дан вода

22.03.2024.

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта од усвајања Резолуције Уједињених нација 1992. године у Рио де Жанеиру, а у циљу подизања свести о изазовима са којима се суочавамо у овом веку.

Овогодишња тема је „Вода за мир“ и указује на потребу да се усмери пажња на важност овог ресурса и истакне значај воде као кључног елемента за одржавање мира између заједница и држава.

Са појачаним утицајем климатских промена интензивираће се и проблеми у свим аспектима коришћења вода, заштите од вода и заштите квалитета воде, као што су суше и поплаве и зато се на овај дан позива на одговорност према водним ресурсима.

Република Србија није изузетак од тренда промене климе и с тим у вези предузимају се кораци кроз константна улагања у водопривредну инфраструктуру и превентивне мере заштите од поплава. Уз подршку Владе Републике Србије, ЈВП „Србијаводе“ је у периоду 2014-2024 године реализовало преко 750 пројеката и 17 капиталних пројеката за унапређење заштите од поплава и направљене су системске промене како би територија Србије била спремнија и безбеднија.

ЈВП „Србијаводе“ предузима различите иницијативе у области заштите водних ресурса и подизања свести јавности, укључујући едукативне радионице, акције чишћења приобаља река и активности за децу које подстичу еколошку свест и одговорност према животној средини. Сваке године у сусрет Међународном дану реке Саве и Међународном дану реке Дунав, деца вртићког узраста и млађих разреда основних школа имају прилику да кроз различите активности уче о важности опхођења према природи и животној средини. Акције ове врсте препознају се као приоритет како би се подигла еколошка свест о важности заштите река и вода.

Основна порука ових и других активности је да сви морамо предузети кораке да бисмо осигурали очување овог драгоценог ресурса, према ком треба да се свесно, савесно и правилно опходимо сваког дана.