ДогађајиСастанак са представницима локалне самоуправе и штабова за ванредне ситуације Kолубарског управног округа

26.03.2021.

У оквиру активности на унапређењу система заштите од поплава у одржан је састанак у Ваљеву. Ово је девети округ где се одржавају састанци са циљем превентивног деловања, како би се на време спречиле и умањиле негативне последице у случају евентуалних поплава.

Поред генералног директора ЈВП „Србијаводе“, састанку су присуствовали, представници других надлежних министарстава и јавних предузећа, Сектора за ванредне ситуације, Канцеларије за управљање јавним улагањима, као и председници округа.

Пузовић истакао је да је успостављена потпуна комуникација свих субјеката у систему у случају већих количина падавина које могу да доведу до изливања река и бујичних потока. Према његовим речима, на примеру Ваљева, које је тешко страдало у поплавама 2014. године, види се добро функционисање система и добар резултат превентивних активности које су предузете. „Из године у годину републичка улагања у сектор вода се повећавају, што за епилог има завршетак радова на коритима река, бранама и другој инфраструктури“, рекао је Пузовић и додао да су све реке које прилазе кроз Ваљево регулисане и сређене. Задатак је да се омогући безбедан живот људима у Ваљеву, Мионици, Љигу и другим општинама Колубарског округа.

Државни секретар Јоцић је истакао да је по налогу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Александра Вулина ово девети округ у коме су од почетка акције одржани састанци са представницима 49 локалних самоуправа.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да живимо у таквим временима да је важно да будемо спремни и добро организовани на свим државним нивоима. „Данашњи састанак у Ваљеву је јако важан, да Колубарски округ покаже да имамо квалитетне људе који могу одговорити свим потенцијалним изазовима. Људи који воде највише институције у земљи, а неки од них су овде са нама, заиста уливају наду и сигурност да смо спремни да одговоримо свим могућим проблемима.“