ДогађајиПитање загађења Лима и притока на трилетералном састанку представника Министарстава надлежних за питања заштите животне средине Србије, Републике Српске и Црне Горе

26.01.2021.

Радови на чишћењу и уклањању велике количине пливајућег отпада који се, услед падавина крајем децембра 2020. године накупио код бране „Потпећ“ започети су 11.1. и од тада је извучено преко 4000m³ отпада који је транспортован на депонију "Дубоко".

Како би се решио овај дугогодишњи проблем министарка Вујовић најавила је да Министарство припрема нове пројекте, међу којима је и рекултивација и санација депоније Стањевине, изградња трансфер станице у Новој Вароши, санација и проширење капацитета депоније депоније „Дубоко“ на коју се односи отпад.

Оно што је тренутно забрињавајуће су нове количине отпада које долазе на акумулацију „Потпећ“.

„Према проценама данас имамо око 2000m³ новог отпада који долази према акумулацији и бар 1000m³ у џеповима који се горе налазе. Дешава се да имамо пораст протока на Лиму, који је поново извукао неко ново смеће и који ћемо наравно уклонити”-рекао је Пузовић.

Пузовић је такође најавио један пројекат везано за депонију Стањевина, који се односи на изградњу великог бетонског зида- потподног зида који ће зауставити да река Лим извлачи воду. „Идеја је да се у наредна 3 месеца заврши пројекат, да би након тога, од јесени у сарадњи са Министарством заштите животне средине отпочели са радовима и на тај начин обезбедили да бар са те тачке не долазе нове количине отпада. Такође, на лето, када се језеро избистри проверићемо шта је то све потонуло, да на лицу места извршавамо сепарацију, да нпр. одвајамо сву дрвну масу која може да се рециклира, на локалне депоније, како је не би превозили 100 km и како би смањили притисак на депонију „Дубоко“.

Такође Пузовић је истакао да је неопходно да се у решавање проблема укључе локалне самоуправе, јер сав овај комунални отпад је стигао из наших домова, кућа или дворишта. „Очекујемо да, ако нас време полужи, у наредних 10 дана завршимо са чишћењем, да онда све ове друге мере спроводимо и у Србији, Црној Гори и у Босни како бисмо довели до дугорочног решавања овог проблема на прави начин“.