ДогађајиЗабележено опадање водостаја

25.06.2020.

О тренутној ситуацији у општинама које су прогласиле ванредну ситуацију и где је најкритичније, генерални директор ЈВП „Србијаводе":

„Ванредна ситуација је проглашена у преко 20 оптина на територији Републике Србије, што се тиче тренутне ситуације на терену, реке у сливу Западне Мораве- Моравица, Скрапеж, Ђетиња и Лужница су у опадању, Јадар и Љубовиђа такође. Дакле на том делу територије је дошло до смиривања ситуације."

Што се тиче другог дела територије Србије, талас се преместио на југо-исток и данас је врх таласа на реци Топлици- у зони Прокупља и Дољевца где се спроводи ванредна одбрану од поплава.

„На овом подручју, на сливу Мораве, 16 брана су одрадиле свој део посла и прихватиле 50 милиона кубика воде, а то значи да један дан или неколико сати вода уопште није истицала , него је сав поплавни талас задржан- рекао је Пузовић."

„Данас смо прогласили ванредну одбрану од поплава на сливу реке Ресаве, где очекујемо да, у току вечери дође до смиривања ситуације и да те реке уђу у тенденцију опадања. Оно што је добро је да нас очекује стабилно време у наредних пар дана, како би смо могли да спроведемо други део нашег задатка, а то је попис од стране општинске и градске пописне комисије, санација терена, дефинфекција и дезинсекција свих објеката , враћање људи, који су морали да напусте своје домове. Након тога следи санација и путне и водоводне мреже, свих мостова који су угрожени и наравно водних објеката који су оштећени током ових поплавних таласа".

Ноћас смо, у зони Прокупља и села Шабнице морали да извршимо евакуацију људи из домаћинстава. Према информацијама Сектора за ванредне ситуације око 750 људи је евакуисано у свих ових 20 општина. Што се тиче штете, не може се сада проценити, тек када пописне комисије ураде процену и за стамбене, помоћне, наменске објекте, пољопривредног добра, како би држава која је увек помагала и овог пута то урадила.