ДогађајиЗабележено опадање водостаја

25.06.2020.

Према хидролошким прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, а услед престанка падавина забележено је опадање водостаја на свим водотоцима.

У току данашњег дана на основу хидролошке ситуације и стања заштитних водних објеката на реци Ресави на Водној јединици „Велика Морава- Јагодина Свилајнац" проглашена је ванредна одбрана од поплава.

На водним јединицама: „Млава и Пек- Петровац" , „Дрина- Лозница", „Колубара- Ваљево", „Западна Морава-Чачак", „Јасеница- Смедеревска Паланка", „Ибар- Краљево, Нови Пазар", „Јужна Морава- Лесковац" ванредна одбрана од поплава је још увек на снази.

Током претходне ноћи, која је била веома тешка, службе ЈВП „Србијавода" и надлежних водопривредних предузећа су спроводили све потребне мере како би на критичним деоницама ублажили изливања водотокова.

На Убу се вршило интервентно препумпавање воде из Грачице у Тамнаву, чиме се спречило њено изливање и плављење околних домаћинстава. Водотоци су сада у стагнацији и очекује се њихово постепено снижавање.

Због обилних падавина излиле су се реке и у Топличком крају, где је водостај Топлице достигао висину од чак 4,41m. После евакуације 100 људи и целоноћне интервенције ситуација је под контролом и водостај је у стагнацији.

У претходних пар дана на сливу Мораве, 16 брана је прихватило 50 милиона m3 воде, од којих су четири и поред предпражњења радиле на преливу.

Иако су се реке у току ноћи вратиле у своја корита и водостаји су у опадању, дежурне службе ЈВП „Србијаводе" су и даље на терену, са тешком механизацијом и прате ситуацију.