ДогађајиПоводом предстојећег Међународног дана реке Дунав одржане едукативне и спортско-рекреативне радионице за децу у Великом Градишту

24.06.2022.

У сусрет Међународном дану реке Дунав, ЈВП „Србијаводе“ и Општина Велико Градиште, организовали су низ едукативних радионица везаних за ову манифестацију.

Деца вртићког узраста и млађих разреда основних школа имали су прилике да се на креативан начин упознају са темом одбране од поплава. Током трајања радионице представници ЈВП ”Србијаводе” говорили су учесницима о поплави, природној катастрофи која је једна од најчешће заступљених на овом подручју и начинима понашања у случају да се суоче са истом. Кроз спортско-рекреативни програм учесницима је и приказано како се пуне вреће за одбрану од поплава песком, као један од облика превентивног деловања у случају наиласка великих вода, првенствено за места која нису заштићена одбрамбеним насипима.

Ученицима старијих разреда приказан је и едукативни филм о реци Дунав, након чега су ученици били у могућности да провере своје знање о једном од најдрагоценијих ресурса који имамо на нашим просторима – реци Дунав.

Сврха оваквих радионица јесте да деца кроз игру уче о важности опхођења према природи и животној средини, јер је у доба климатских промена неопходно да се промени свест и став људи према животној средини, али и да се зна како се понашати у случају ванредних ситуација изазваних природном катастрофом. Климатске промене и понашање човека према природи доводиће до још озбиљнијих, опаснијих и учесталијих катастрофа. Добро припремљено становништво у великој мери помаже државним институцијама у ситуацијама наступања природне катастрофа да правилно и правовремено реагују и самим тим смање ризик од последица на минимум.