ДогађајиМеђународни дан планете Земље

22.04.2021.

Сваке године од 1992. године 22-ог априла обележава се Међународни дан планете Земље у више од 150 земаља широм света, како би се скренула пажња на чињеницу да су природни ресурси које нуди планета Земља ограничени и како би се подигла свест становништва о важности очувања планете.

Тема овогодишњег Међународног дана планете Земље је „Обновимо нашу земљу“, са нагласком на климатске промене и фокусом на природне процесе, нове зелене технологије и иновативна размишљања која могу обновити светске екосистеме. Стручњаци упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што озбиљно доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности.

Људи су својим активностима услед развоја индустрије, повећане потрошње воде, енергије, крчењем шума, неодрживом пољопривредом, загађењем пестицидима несумњиво дали највећи допринос климатским променама и нарушавању природне равнотеже.

Здрава планета није опција - она је неопходност. Више од милијарде људи сваке године учествује у активностима поводом Дана планете Земље, што га чини највећим грађанским обележавањем на свету. Не само на овај дан, већ и током целе године можемо допринети обнови и очувању екосистема путем различитих група активности, од едукације до практичне примене.

Одговорним еколошким понашањем штитимо нашу животну средину и на тај начин пружамо шансу опстанка свима нама који у њој живимо.