ДогађајиДанас се обележава Светски дан вода

22.03.2023.

Светски дан вода се обележава сваке године 22. марта, а овај датум усвојен је од стране УН-а како би се подигла свест о важности воде и њеном одрживом коришћењу. Овог дана се наглашава важност воде за живот и здравље људи, као и за одржавање екосистема и биодиверзитета.

Тема овогодишњег обележавања Светског дана вода је „Буди промена“ и како су препознати изазови са којима се суочавају водни ресурси који захтевају заједничке напоре, посвећена је позиву да се сви ангажују на убрзању промена које ће допринети унапређењу квалитета воде и промена за остварење заједничких циљева.

Заједнички циљеви дефинисани су у Агенди 2030, која укључује три димензије одрживог развоја: економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. Документ је усвојен на самиту Уједињених нација 2015. године и у његовој изради и усвајању учествовала је и Влада Републике Србије.

Светски дан вода је прилика да се подсетимо да је вода један од најважнијих природних ресурса на планети. Међутим, све је мање чисте воде доступне за пиће и пољопривреду. Климатске промене, растућа популација и загађење вода су главни фактори који доприносе овом проблему. Овај дан је прилика да се подстакне глобална сарадња у циљу решавања проблема недостатка чисте воде, али и промоција иницијатива које доприносе очувању и одрживом коришћењу овог важног ресурса.

Иако се чини да вода у неким деловима света није ограничена, потреба за водом из године у годину расте, те су ефикасне мере за штедњу воде све важније. То подразумева смањење загађења, спречавање губитка воде, као и промоцију нових и иновативних технологија за ефикаснију употребу воде.

Светски дан вода нам даје прилику да се сетимо колико је вода важна за нашу планету и све људе који на њој живе. Стога, сви морамо предузети одговорне кораке да бисмо осигурали очување овог драгоценог ресурса за будуће генерације.