ДогађајиДанас се обележава Светски дан вода

22.03.2021.

22. март се, од усвајања Резолуције УН 1992. године, сваке године обележава као Светски дан вода, како би нагласила важност очувања водних ресурса и ширење свести о изазовима са којима се данас суочавамо.

Недостатак воде је проблем који стално расте, који је приметан и у Србији, а главни разлог је у загађењу река из септичких јама, канализација, индустријских постројења, депоније и других извора загађења у непосредној близини изворишта.

Да је заједничко деловање градских и републичких органа неопходно за решавање загађења наших изворишта и река, видимо на примеру Чукаричког рукавца. У току је завршетак радова на чишћењу корита Чукаричког рукавца, током којих је измуљено око 39 хиљада кубика наталоженог муља. Радове је спроводило ЈВП “ Србијаводе” како би се омогућио протицај воде у рукавцу према реци Сави.

Taкође, ове године били смо сведоци изузетно ружне слике људског немара, са Потпећког језера. На иницијативу Министарства заштите животне средине, у акцији чишћења која је трајала три недеље, из језера смо уклонили десетине хиљада кубика плутајућег отпада, који је транспортован у Регионални центар „Дубоко“ код Ужица.

У циљу решавања проблема загађења, осим системског деловања, неопходно је подизати еколошку свест грађана. Традиционално су се одржавале акције чишћења река и њиховог приобаља, као апел грађанима да једино заједничким напорима можемо учинити наше реке чистим и безбедним.

Колико је важно бринути о рекама и водама не само данас, већ сваки дан приказано је у видеу у прилогу. Како би подизали еколошку свест од најмлађих дана, прикључила су нам се деца ОШ „Лаза Костић“, који су под диригентском и композиторском палицом наставника музичког Милете Ђурића, дали свој допринос изведбом композиције „Чувајмо воду“.

Тема Светског дана вода 2021. године је „Вредновање воде“. Вредност воде је много већа од њене цене, јер вода има огромну и сложену вредност за наша домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.

Сваки човек на планети Земљи, без обзира где живео треба да да лични допринос како би будуће генерације имале услове за живот.
Свако од нас може учинити мали корак и бити одговоран, јер бригом о водама бринемо о себи, својој деци и генерацијама које долазе.
Променом понашања могуће је сачувати стотине литара воде, коју стручњаци називају „плавим златом“, а која ће у будућности бити још драгоценија.

Наш најважнији ресурс можемо сачувати само заједничким деловањем!