ДогађајиЗавршени радови на чишћењу Чукаричког рукавца

22.03.2021.

Данас, 22. марта завршетком радова на чишћењу Чукаричког рукавца симболично се обележава Светски дан вода. На данашњи дан, скреће се пажња на глобалном нивоу на проблеме и изазове са којима се водни ресурси данас суочавају и нашу улогу у очувању истих.

У циљу решавања проблема у Чукаричком рукавцу у ком је констатован минималан протицај воде, ЈВП „Србијаводе“ је спроводило радове на чишћењу корита Чукаричког рукавца од наталоженог муља. Радови на чишћењу рукавца започети су 23.11.2020. године и укупно је извађено око 39 хиљада кубика материјала. Радови су обухватали машински ископ наноса пловном багером, након чега се, вршило одлагање ископаног материјала. Одлагање материјала се није вршило на једном месту, већ се разастирало на што већој површини, како се не би формирали подводни прагови који би могли да утичу на режим течења.

Током извођења овакве врсте радова велики утицај имале су и временске прилике, односно извођење радова на чишћењу и одвожењу муља, као и депоновање истог није се могло спроводити по магли и јаком ветру.

Чукарички рукавац користе три веслачка клуба Графичар, Црвена звезда и Партизан, у ком тренирају почетници, односно деца и веома је важно да река буде чиста и безбедна у смислу проходности. и да су овом акцијом омогућени неопходни услови за организацију безбедног тренажног процеса.

„Током постојања проблема у виду минималног протицај воде у рукавцу, сналазили смо се радећи тренинге на сувом. Сада је проблем, захваљујући ЈВП „Србијаводе“, чије су екипе радиле и викендима, решен и сада можемо нормално да обављамо наше тренерске задатке“ – изјавио је секретар Веслачког савеза Београда г-дин Милосављевић.

“Ми као веслачки клубови можемо неко дуже време да будемо мирни, у смислу организације тренинга и на томе смо веома захвални. Такође, скрећемо пажњу деци и члановима клуба о важности очувања наших река, јер без истих нема услова за наш спорт“- додао је председник веслачког клуба партизан Иван Брајтигам.

Kако би се спречило поновно загађење Чукаричког рукавца, неопходно је да се, заједничким деловањем градских и републичких органа отклоне фактори загађења, изградњом уређаја за пречишћавање технолошких отпадних вода, као и решавањем проблема канализационог система.