ДогађајиОдржана јавна трибина „Будимо безбедни“ у ЈВП „Србијаводе“

18.09.2020.

Јавна трибина под називом „Будимо безбедни“ одржана је у ЈВП „Србијаводе“. Трибину је организовало удружење „Будимо безбедни“ са циљем подизања безбедоносне културе грађана у најширем смислу. Са обзиром на чињеницу да је повећан број активних учесника у саобраћају, самим тим је повећан број потенцијалних жртава саобраћајних незгода, фокус ове трибине је био безбедност у саобраћају.

Деа Ђурђевић, новинарка ТВ Пинк и председница удружења, као жртва тешке саобраћајне незгоде, говорила је о последицама са којима се суочила приликом опоравка, што је и илустровано фотографијама које су биле приказане. Ђурђевић је истакла да је поштовање прописа неопходно због безбедности сваког појединца и целе заједнице, а не због запрећених казни и санкција. „Сви смо ми потенцијалне жртве саобраћајних несрећа и само тренутак нечије непажње или непоштовања прописа може да доводе до смртних исхода, тешких повреда, трајног инвалидитета, због чега трпе појединци, читаве породице и заједница.“

Након тога, посетиоци трибине су имали могућност да поставе питања учесницима, размене своја искуства и на тај начин пошаљу мотивациону поруку.

Превенција је значајан чинилац у безбедности саобраћаја, заштити живота и имовине. Један од закључака трибине је да о безбедности у саобраћају на свим нивоима треба што чешће говорити, како би се едукавали млади људи, али и промениле негативне навике старијих особа.