ДогађајиТренутно и очекивано стање водостаја

17.01.2023.

У складу са актуелним прогнозама РХМЗ-а о на подручју Србије је облачно са слабом кишом која ће у наредним данима имати карактер пљуска и таква ситуација биће до петка када би киша прешла у снег. Због могућности појаве пљускова и упозорења РХМЗ-а на пораст водостаја реке Лим у Пријепољу, са достизањем границе ванредне одбране од поплава и реке Ибар која ће достићи границу редовне одбране, ситуација се континуирано прати на подручју западне и југозападне Србије. На малим бујичним водотоцима ових сливова очекују се локална изливања.

На узводном делу реке Лим у Црној Гори су непрекидне падавине и према подацима предвиђено је да ће пасти од 100 -150 mm, а такође забележени су порасти водостаја. Падавине у Црној Гори својом периферијом захватиће делове Косова и Метохије, уз количину преко 100 mm кише, док ће на подручју југозападне и јужне Србије, нарочито у области јужно од линије Прибој – Пријепоље – Сјеница – Нови Пазар, пасти 40 – 80 mm кише. У осталим крајевима Србије знатно мања количина падавина.

Што се тиче великих река водостај Дунава је у стагнацији и мањем опадању са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна четири дана. Водостај Саве у стагнацији са тенденцијом пораста наредна четири дана, а водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом пораста наредна три дана. Водостаји на Дунаву су у домену од средње ниских до средње високих, на Сави у домену средњих за ово доба године.