ДогађајиДиректор Пузовић за телевизију Тањуг поводом најаве РХМЗ-а о великој количини падавина у Србији и региону

17.01.2023.

Поводом најаве РХМЗ-а Србије да се од 17. до 19. јануара очекују изузетно обилне падавине у Црној Гори, као и да се очекује да оне захвате и југозападну Србију, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић истакао је за телевизију Тањуг да је ситуација данас мирна и да се тек од сутра очекује озбиљнији пораст водостаја, као и да се ситуација од јуче прати: „Према најавама РХМЗ-а у Црној Гори очекује се између 100-150 mm кише, на Косову и Метохији преко 100 mm, а у јужној и југозападној Србији између 40-80 mm кише. Предузели смо све превентивне мере и спроводимо све оно што је потребно на терену. У фокусу падавина ће бити Рашка, Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Пријепоље и Прибој. Од јуче су уведене оперативне мере, Сектор за ванредне ситуације, ЈВП „Србијаводе“ и људи из локалних самоуправа су на терену, како би покрили сва места која су препозната као слабе тачке у претходном периоду, припремимо људе, опрему и све оно што ће омогућити да се спроведе одбрана од поплава.“

Претходни поплавни талас био је у новембру, а директор Пузовић рекао је да је отежавајућа оклоност поплавни талас на подручју којe је било погођено пре месец и по дана: "Оно што је закључак јучерашњег састанка одржаног са Сектором за ванредне ситуације је брза реакција државе. ЈВП „Србијаводе“ су добиле око 150 милиона динара за хитну реакцију на подручју Рашке, Новог Пазара, Тутина и Сјенице. Издвојена су средства за отклањање последица поплавних таласа који су нас задесили. За Нови Пазар постоји велики Пројекат уређења корита реке Рашке, Јошанице и Трнавице у дужини од око 7 km токова. Што се тиче Тутина, биће извршена санација дела корита које је оштећено и заједно са локалном самоуправом радимо на Пројекту за интегралну заштиту Тутина, док у Пријепољу имамо четири пројекта на којима се ради."

Директор Пузовић закључио је да током претходног поплавног таласа нисмо имали поплаве у деловима где постоје објекти и ниједан објекат и насип није оштећен или преливен. Задатак свих нас је да радимо на превенцији и реагујемо на време.