ДогађајиДиректор ЈВП „Србијаводе“ са представницима локалних самоуправа обишао радове на изградњи бране „Ариље-профил Сврачково“

17.05.2023.

Директор ЈВП „Србијаводе“ са представницима општина Горњи Милановац, Лучани, Ариље, Пожега и ЈП „Градац“ из Чачка обишли су радове на брани и акумулацији „Ариље – профил Сврачково“ на територији општине Ариље.

Овом приликом, одржан је састанак на коме је потврђено да тренутни статус радова одговара планираној динамици. Разматрана је и обнова годишњих уговора о финансирању са представницима локалних самоуправа. Имајући у виду да је објекат категорисан као висока брана, ЈВП „Србијаводе" има за циљ да што пре реализује комплетну инвестицију у наредном периоду, а на састанку је истакнуто да се радови на изградњи одвијају према плану.

Ови радови спроводе се у оквиру реализације пројекта „Изградња бране са акумулацијом Ариље- профил Сврачково“, а овај капитални пројекат финансира се из буџета Републике Србије, преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Учешће у финансирању изградње бране имају општине Ариље, Пожега, Горњи Милановац и Лучани и Град Чачак.

Брана „Ариље – профил Сврачково“ од изузетног је значаја за овај део Србије јер ће по завршетку обезбедити чисту пијаћу воду за 500.000 становника околних општина, а осим снабдевања водом имаће и функцију прихватања поплавног таласа и производњу електричне енергије.

ЈВП „Србијаводе“ угостило је и студенте Грађевинског факултета, где их је на брани дочекао директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић, а студенти су имали јединствену прилику да сагледају начин функционисања и рада из домена уређења водотокова и да се упознају са процесом изградње објекта који је од капиталног значаја за Републику Србију.

Такође, стекли су увид како функционише градилиште, како се води градилишна документација, као и неопходне мере заштите које се спроводе на градилишту или у зони градње. ЈВП „Србијаводе" је као домаћин било на располагању студентима током обиласка, активно учествујући у раду и дискусији.

Сарадња ЈВП „Србијаводе" и Грађевинског факултета представља пример одличне сарадње између јавног сектора и академске заједнице. Ово успешно партнерство има значајан утицај на обуку студената, праксу и запошљавање младих инжењера након завршетка факултета.

Кроз различите начине сарадње, студенти имају прилику да стекну реално искуство и примене своје теоријско знање у стварним околностима. Циљ посете студената је упознавање са организацијом, пословима и начином рада једног великог система.