ДогађајиДиректор Пузовић и председник општине Деспотовац у обиласку радова на заштити насеља Милива од великих вода реке Ресаве

16.06.2020.

Река Ресава је десна притока Велике Мораве са сливном површином од 700km2. Из разлога што је река Ресава бујичног карактера са великим уздужним нагибом, али и као последица нерегулисаних водотокова, од 2014. године до 2019. долазило је до честих изливања.

Активности на уређењу доњег и средњег тока реке Ресаве су почеле још 1969. године после велике поплаве града Свилајнца и од тада је урађен велики део техничке документације. На територији општине Деспотовац изграђен је левообални насип, у дужини од 2km, који је штитио градски део општине Деспотовац, док је за заштиту насеља Милива 2002. године општина из својих средстава изградила импровизовани насип у дужини од 1700m.

Насеље Милива je, уз нерегулисани део тока реке Ресаве, између импровизованог насипа и одбрамбеног насипа за заштиту Деспотовца, у дужини од 1300m било незаштићено, што је за последицу имало честа изливања, на предметној деоници. Из тог разлога, приступило се изради техничке документације за изградњу левообалног насипа на деоници реке Ресаве код села Милива.

Инвестиционим радовима из Програма пословања ЈВП „Србијаводе" за 2019.годину, извршено је надвишење дела постојећег насипа код Миливе и изграђен левообални насип у дужини од 1550m на степен заштите Q2%. Предметни радови обухватили су чишћење терена од дрвећа и растиња, уградњу земљаног материјала у тело насипа, ископ материјала из корита реке, формирање оштећене обале, радове у камену, као и израду прилазног пута. Завршетком ових радова село Милива, као и постројење за пречишћавање отпадних вода су заштићени од великих вода реке Ресаве.

„Деспотовац је имао једну критичну тачку, што се тиче реке Ресаве, а то је село Милива и у претходном периоду завршени су радове на изградњи насипа у дужини 1500m, чиме је село, као и њени грађани заштићено и безбедно од великих вода Ресаве. Средства у висни од 37 милиона динара ,колико је и била вредност ових радова издвојило је ЈВП „Србијаводе", а уз међусобну сарадњу са локалном самоуправом- општином Деспотовац која је помогла и решила имовинско правне односе, објекат је завршен, на задовољство и Србијавода и људи који живе у Деспотовцу." – истакао је Пузовић.

Он је указао и на појаву урбаних и бујичних поплава, као последице обилних падавина великог интензитета. „Наш задатак је да заједно са локалним самоуправама уредимо бујичне потоке и да превентива од ових врста поплава буде у брзини реакције. Најпре да спасимо све наше грађане, а са друге стране да умањимо проузроковане штете." Такође је најавио да је у плану реконструкција старог насипа повећањем његових габарита, како би се обезбедила додатна стабилност и безбедност.

Пузовић је нагласио да ЈВП „Србијаводе" у претходних пет година имају преко 550 градилишта у 103 општине и града. У току је завршетак радова на Мачви, на насипу где је 2014. године била тешка одбрана од поплава, затим у Параћину је завршен озбиљан систем заштите од великих вода, који обухвата и примену најмодернијих мобилних система. Такође, радови су завршени у Ваљеву, у Нишу, Новом Пазару, Алексинцу, Лучанима. „Дакле нема места у Србији где не покушавамо да подигнемо степен безбедности како би наши људи живели безбедније.- рекао је Пузовић."

Председник општине г-дин Николић се овом приликом захвалио ЈВП „Србијаводе" најпре што су овај пројекат ставили на листу приоритета и на тај начин заштитили грађане села Милива. „У последњих 10 година, село Милива је плављено три пута, а 2016. године ту је била једна од највећих поплава, када је велики број домаћинстава било поплављено." Николић је истакао да је ово један од највећих пројеката који је урађен последњих година у општини Деспотовац, и најавио наставак сарадње са ЈВП „Србијаводе", кроз будуће пројекте за уређење осталих водотокова.

Свечаном академијом обележен је Дан општине Деспотовац, током које су уручена друштвена признања најзаслужнијима за развој ове локалне самоуправе. Захвалница је додељена ЈВП „Србијаводе" за велики допринос на уређењу корита реке Ресаве и изградњи заштитних насипа. Овом приликом Пузовић је најпре честитао грађанима обележавање Дана општине Деспотовац и захвалио се на указаном поверењу. „Ово је још један доказ да је све што се радило у претходном периоду било успешно и за државу Србију и за житеље Деспотовца. Влада Републике Србије кроз своја јавна предузећа и друге државне органе брине о свима, са жељом и идејом да људи који су рођени овде остану и да имају боље услове за живот. Наравно, све што смо урадили, не би успели да није било подршке локалне самоуправе, који су са нама вредно радили"- рекао је Пузовић.