ДогађајиОбележен завршетак радова на реконструкцији инфраструктуре за заштиту од поплава у општинама Обреновац и Сурчин

14.06.2021.

Догађају су присуствовали и говорили Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици, Њ.Е. Николаус Лутероти, Давид Мукенхубер из ADA, заменица директора Канцеларије за јавна улагања Неда Малетић, генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Гости су најпре обишли реконструисани канал Купинац, где су упознати са изведеним радовима и основном наменом овог канала, а то је одвођење вишка површинских вода са подручја Обреновца, а након тога су обишли једну од 6 реконструисаних црпних станица „Забрешке ливаде“.

Присутнима је демонстриран и SCADA систем који омогућава праћење, даљинску контролу и управљање системом пумпи из Командног центра ЈВП „Србијаводе“, што омогућава доношење правовремених одлука приликом поплавног таласа.

Исказана је велика захвалност ЕУ, Влади Аустрије, Влади РС, ЈВП „Србијаводе“ и Канцеларији за јавнa улагањa, односно свима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

Радови су финансирани средствима ЕУ и њихова вредност износи око 3,2 милиона евра.

Истакнуто је да у доба климатских промена и учесталих природних непогода, примена овако савременог система у одбрани од поплава, којим може да се предвиди неповољна ситуација представља превенцију, што је много боља инвестиција него санација. Важност овог пројекта за становнике Обреновца истиче и чињеница да је након поплава 2014. године, више од трећине државне помоћи било преусмерено на грађане Обреновца.

„Поред ових успешно реализованих радова у предходних годину и по дана којим смо подигли ниво безбедности, настављамо даље и у току је и припрема пројеката за реконструкцију 2 km насипа на реци Колубари и тим радовима грађани ће бити потпуно безбедни“- истакао је Пузовић.