ДогађајиЗавршетак радова на реконструкцији инфраструктуре за заштиту од поплава у општинама Обреновац и Сурчин

13.06.2021.

У понедељак 14. јуна обележава се завршетак радова на реконструкцији инфраструктуре за заштиту од поплава у општинама Обреновац и Сурчин и демонстрацијa система SCADA за даљинску контролу и управљање системом пумпи за одвођење вишка воде са подручја Обреновца и Сурчина.

У оквиру овог пројекта изведени су радови на рехабилитацији канала „Купинац“ и 6 црпних станица у Градским општинама Обреновац и Сурчин. Радови су финансирани од стране Европске Уније и њихова вредност износи око 2 700 000.00 евра, док је вредност система SCADA и мобилних пумпи и пунилица које су набављене за потребе предузећа “Србијаводе” око 600 000 евра.

Догађају ће присуствовати и говорити Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици, Њ.Е. Николаус Лутероти, Давид Мукенхубер из Аустријске развојне агенције, заменик директора Канцеларије управљање јавним улагањима Неда Малетић, генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Гости ће обићи реконструисани канал Купинац чија намена је одвођење вишка површинске воде са подручја Обреновац и црпну станицу Забрешке ливаде, једну од 6 црпних станица које су реконструисане средствима Европске уније.

Након тога ће уследити демонстрација рада система SCADA који омогућава даљинску контролу и управљање црпним станицама у Обреновцу из Командног центра у ЈВП „Србијаводе“.

За ову прилику биће успостављен видео линк између Командног центра у ЈВП „Србијаводе“ у Београду и црпне станице Забрешке ливаде. Представници предузећа „Србијаводе“ ће представити систем и даљинским путем укључити пумпе у Забрешким ливадама.