ДогађајиЈВП „Србијаводе” на међународној конференцији „Смањење ризика од катастрофа - модели и праксе на међународном и националном нивоу”

13.10.2022.

Међународна конференција “Смањење ризика од катастрофа – модели и праксе на међународном и националном нивоу” о концептима и праксама управљања ризицима од катастрофа и начину како друштво дугорочно учинити отпорним на катастрофе одржана је у Београду.

Ова значајна конференција организована је у оквиру пројекта "ЕУ за Србију отпорну на катастрофе" који спроводи UNDP, а у оквиру ове иницијативе одржана је конференција у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије и Факултетом безбедности Универзитета у Београду.

Конференцију су отворили високи представници Делегације Европске уније у Републици Србији, г-дин Анас Карман и г-дин Сакеларис Хурдас, представници Владе Републике Србије - в.д. директора Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић и директор ЈВП “Србијаводе” Горан Пузовић, директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, као и државни секретар проф.др Ивица Радовић.

Овом приликом директор Пузовић говорио је о догађајима из 2014. године и последицама које су оставиле иза себе: “Овакви догађаји указује да су климатске промене присутне и да нису будућност. Наш задатак је да последице климатских промена сведемо на минимум и да заштитимо све грађане Републике Србије. Кроз улагања и подизање отпорности доћи ћемо до безбеднијег живота у земљи. Други бенефит након поплава јесте повезивање институција и данас знамо како функционишемо, а локалне самоуправе су препознале тај однос, и на тај начин заједно подижемо отпорност целог система.”

Директор Пузовић истакао је значај Регистра ризика од поплава како би знали шта нас угрожава, где и у којој количини и помогао да на тај начин ризике сведемо на минимум.

Циљ конференције јесте да омогући дискусију и боље повезивање свих актера који се баве превенцијом и реаговањем у ванредним ситуацијама, академске заједнице, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и грађана,како би се друштво што спремније суочило са природним катастрофама.