ДогађајиПредставници ЈВП "Србијаводе" на обуци у Јапану 02. – 22. фебруар

13.02.2020.

Представници Републике Србије присуствују обуци коју орагнизује Јапанска агенција за међународне односе (JICA -Japan International Cooperation Agency) у Токију и Кобеу. Тема обуке је „Јачање капацитета за управљање у ванредним ситуацијама“ (Capacity Building for Emergency Management).

У току претходне недеље у оквиру програма, организована су предавања у институцијама које се баве одбраном од поплава: Министарству земљишта, инфраструктуре, транспорта и туризма - MILT, Јапанска метеоролошкој агенцији – JMA, PASCO корпорацији и Градској влади Токија - Дирекција за изградњу.

Поред теоријског дела програма, учесници су имали прилику да посете и подземни систем одбране од поплава на сливу реке Канда, који чине подземне ретензије са системом канала и резервоара (Metropolitan Area Outer Underground Discharge).

Ове недеље представник ЈВП „Србијаводе“ у оквиру делегације Републике Србије, учествовао је у радионици под називом „План заштите и превенције од природних непогода“. Обука је одржана у просторијама фирме CTII (CTI Engineering International Co. – водећа консултантска и пројектантска фирма у Јапану).

Пре практичног дела г-дин Кеничи Матсумото, стручњак из области заштите од природних непогода, одржао је предавање у коме је представио предности израде Плана заштите од непогода на примеру најаве обилних кишних падавина. Истакао је да је јако битно дефинисати и усагласити деловања надлежних институција, као и координацију свих учесника у превентиви и одбрани од поплава. Од тренутка упозорења надлежне метеоролошке службе, деловања свих осталих институција морају бити јасно и прецизно дефинисана, како би се умањиле последице непогода, у овом случају поплава.

Учесници обуке су имали задатак да израде План заштите од непогода, са дефинисањем активности и временског оквира деловања на нивоу институција, при чему је свако у групи дао свој предлог мера испред институције из које долази.

Г-дин Матсумото је истакао да нема много разлика у ономе што у Јапану раде са оним што се у Србији ради на превентиви од поплава, и да је ово један од начина интерактивног учења и размене знања и искустава.