ДогађајиГенерални директор ЈВП „Србијаводе“ обишао села Својиново и Трешњевица (Параћин) због проблема које годинама уназад прави Велика Морава

12.02.2020.

Више од 500ha обрадивих повшина у селу Својиново уништено је због нерегулисаног тока реке Велике Мораве. Морава, због честог изливања, нарочито у време већих падавина уништава пољопривредне културе на земљишту које се налази поред обале.

Како би решили овај вишедеценијски проблем мештани су се за помоћ обратили ЈВП „Србијаводе“ у чијој надлежности је водоток Велике Мораве. Њиховом позиву одазвао се директор Горан Пузовић који је са својим тимом обишао Својиново и разговарао са мештанима. Он је нагласио да деценијама уназад Велика Морава нема регулисано корито, из природних разлога са једне стране и нелегалне експлоатације шљунка и песка са друге стране.

„Наш циљ и задатак је да у најкраћем периоду одредимо приоритете, утврдимо шта ће дати најбољи резултат у заустављању даљег продирања Мораве према путу и одношење овог дела обале. Издвојићемо 30 милиона динара за почетак, снимићемо комплетан потез овде, као и у селима узводно и низводно и на основу тога ћемо донети одлуку о свим приоритетима. Трудићемо се да у наредних годину,две дана потпуно елеминишемо неке ствари, да стабилизујемо корито реке и њен ток.“

Овом приликом Пузовић је саслушао и проблеме који, мештани суседног села Трешњевица, имају више од три године због нефункционисања скеле на Великој Морави. Како мештани истичу са друге стране Мораве имају око 900ha обрадиве земље, од којих се издржава 250 домаћинстава. Због нефункционисања скеле, до појединих парцела им је потребно сат и по времена у једном правцу, за разлику од 10-ак минута колико им је требало док је скела функционисала.

Недостатак финансијских средстава и дозвола за рад су оно због чега скела на Морави у Трешњевици не функционише. Пузовић је истакао да ће се потрудити да идеју о одређивању приоритета, проналаску најбољег решења за ове проблеме, као и обезбеђивање финансијских средстава за њихово решавање реализује у што краћем временском року.