ДогађајиMинистар унутрашњих послова Александар Вулин и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић у обиласку општине Лучани након уклањања привремених мостова

12.11.2021.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и директор ЈВП „Србијаводе“ обишли су водне објекате након демонтаже привремених мостова, који су направљени за потребе изградње ауто-пута Београд - Јужни Јадран.

У мају 2020. године стручне службе ЈВП „Србијаводе“ констатовале су два новоизграђена привремена моста у кориту реке Бјелице која су угрожавала постојећи систем за одбрану од поплава. Према техничком решењу ЈВП „Србијаводе“ овде ће бити изграђени нови објекти који ће омогућити да систем заштите од великих вода у потпуности функционише.

Министар Вулин истакао је да је председник Србије Александар Вучић уложио много напора и енергије и успео да окупи читаву државу у заштити Лучана и свих области наше земље које су склоне поплавама.

Mинистар се захвалио ЈВП „Србијаводе“, локалној самоуправи и Сектору за ванредне ситуације који су сагледали овај проблем, као и извођачима који су без нових трошкова уклонили привремене објекте: „На читавој територији Србије водићемо рачуна да превентивно радимо пре него што се нешто деси. Наш посао је да предвидимо поплаве, учинимо све да до њих не дође или да буду што мањих размера, са што мање штете. Увек треба да смо у комуникацији са локалним штабом и ЈВП „Србијаводе“ како би најтежи период године када су у питању елементарне непогоде дочекали спремни.“

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић захвалио се министру Вулину на помоћи у решавању ова два акутна проблема у Лучанима и додао да је Влада Републике Србије у претходних пет година издвојила преко 550 милиона динара за заштиту Лучана и сва околна места: „Сада долази аутопут који је развојни за овај део Србије. Компанија која гради аутопут изградила је два помоћна објекта који су могли да угрозе безбедност људи који овде живе. Уз помоћ Сектора за ванредне ситуације, министра и његовог државног секретара успели смо да уклонимо ова два објекта, са извођачима који граде аутопут смо се договорили да их пратимо за све што раде у овом делу Србије.”

Пузовић је додао да ћемо предстојећу зиму и пролеће дочекати безбеднији.