ДогађајиЗбог обилних падавина стање водостаја у порасту

12.01.2021.

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката у току данашњег дана проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама “Јужна Морава- Врање“ и „Нишава-Ниш“.

Услед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла редовна одбрана од поплава проглашена је на Водној јединици „Нишава- Ниш, Димитровград“ и на Водној јединици „Ибар- Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12.

Све службе ЈВП „Србијаводе“ и надлежних водопривредних предузећа на челу са директором ЈВП “Србијаводе“ Гораном Пузовићем, су на терену, прате ситуацију како би предузели све припремне радње и мере у циљу спречавања плављења подручја.

У Нишу, Пироту, Димитровграду и Врању су одржани Кризни штабови, где су утврђене хитне санационе и превентивне мере које се предузимају у координацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама.

Поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије, прети да угрози насеља на југоистоку Србије. Службе ЈВП „Србијаводе“ уводе дежурства на локалитетима који су евидентирани као критични, како би у складу са хидролошком ситуацијом ангажовали додатна средства и људство у циљу благовременог дејства.

„Пошто се поплавни талас полако помера према Пироту, ми сада идемо тамо да пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу, ни у Пироту, јер су оба ова града заштићена на прави начин. У Врању где је забележен пораст нивоа реке Мораве су такође наше екипе које прате ситуацију како би утврдили шта је то што морамо ноћас и ујутру да урадимо како би нам грађани били безбедни“- истакао је директор ЈВП ”Србијаводе” Горан Пузовић.