ДогађајиВодостаји у благом опадању, ситуација у поплављеним деловима Србије се полако нормализује

12.01.2021.

Након обилних падавина у претходним данима , услед којих је дошло до пораста водостаја на бујичним водотоцима, тренутно су водостаји у стагнацији са даљом тенденцијом опадања у наредним данима. На основу актуелне хидролошке ситуације и засићености тла уводи се ванредна одбрана од поплава на Водној јединици „Јужна Морава- Лесковац“ и „Јужна Морава- Алексинац“, а редовна одбрана на Водној јединици „Тимок- Зајечар“.

И даље су на снази ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама “Јужна Морава- Врање“ и „Нишава- Ниш“ и редовна одбрана на Водним јединицама „Нишава- Ниш, Димитровград“ и „Ибар- Краљево, Нови Пазар“.

Услед обилних падавина у току претходна два дана на подручју Косова и Метохије дошло је до пораста водостаја на реци Ибар и превазилажења коте редовне одбране. Захваљујући улагањима у систем заштите ЈВП „Србијаводе“ и државе у претходним годинама, опасност од изливања на овом подручју је сведена на минимум и ситуација је стабилна и мирна.

У Димитровграду су у току санациони радови на оштећењу насипа, насталог као последица изливања реке Нишаве услед обилних падавина у току јучерашњег дана (68 литара кише по квадратном метру).

Током претходне ноћи, службе ЈВП „Србијаводе“, на челу са генералним директором Гораном Пузовићем и надлежним водопривредни предузећима обишли су све општине које су погођене поплавама, где су договорене хитне интервенције и санациони радови.

Одржани су Кризни штабови са председницима свих ових општина и Сектором за ванредне ситуације, којима је у својству Главног руководиоца одбране од поплава председавао Горан Пузовић. Након завршеног штаба у Врању договорене су мере за хитну реакцију, али и заједничко деловање у дугорочним пројектима локалне самоуправе са ЈВП „Србијаводе“, у циљу подизања степена безбедности живота људи и имовине поред река.

Тренутно су на терену у Лесковцу министар одбране Небојша Стефановић, представници локалне самоуправе града Лесковца, Сектор за ванредне ситуације и ЈВП „Србијаводе“ са својим системом где се ситуација се полако смирује.

„Очекујемо да данас и сутра овај талас који иде реком Нишавом, и Јужном Моравом се спушта према Великој Морави смири. Имали смо изливање малих бујичних водотокова у незаштићеним деловима и то се сада све санира. Сви људи су на терену, ситуација је под контролом, пропратићемо овај поплавни талас. Оно што је занимљиво, данас је 12. јануар и уместо да се боримо са снегом и ледом и температурама од неких -20оС, ми се суочавамо са поплавама. Дакле, ово је још један доказ да су климатске промене узеле маха и да се једноставно и у јануару боримо са поплавама. Остаје да се припремамо за пролеће и да све ове слабе тачке које смо сада уочили, отклонимо, предузмемо све мере, да пролеће дочекамо потпуно спремни и да људи у Србији буду потпуно безбедни- истакао је Пузовић.