ДогађајиПочело чишћење Потпећког језера

11.01.2021.

У циљу решавања проблема на Потпећком језеру и уклањања велике количине пливајућег отпада који се, услед падавина накупио код бране „Потпећ“ на Лиму, данас су почели радови на његовом чишћењу. Предвиђене радове на чишћењу спроводи ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“, које ће пружити сву потребну логистичку подршку на акумулацији.

На терену се налазе државни секретар Министарства заштите животне средине Александар Дујановић и представници ЈВП „Србијаводе“, на челу са директором Гораном Пузовићем.

Александар Дујановић је истакао да овај проблем није од јуче, већ се ради о вишегодишњем проблему и додао да ће решавање проблема са дивљим депонијама ове године бити приоритет министарства. Он је захвалио ЈВП „Србијаводе“ чије ће екипе извести радове на чишћењу језера.

-Да би се дугорочно решио проблем отпада на Лиму и Дрини потребна је сарадња са Црном Гором и Босном и Херцеговином, чијим смо ресорним министарствима упутили предлог споразума о сарадњи. У Министарству заштите животне средине смо мање од три месеца и планирамо озбиљније да се бавимо оваквим проблемима. Почели смо мапирање дивљих депонија поред реке, а недавно смо затворили и несанитарну депонију Стањевине у Пријепољу – рекао је Дујановић.

Пузовић се осврнуо на план чишћења и временске услове за ово доба године:
“Наш план је да се, уколико временски услови то дозволе чишћење заврши у року од три недеље и сав овај материјал кога има преко седам и по хиљада кубика треба да се транспортује на регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица, што условљава синхронизaцију и са другим државним органима како бисмо несметано могли да радимо. Поштујемо све законе из безбедности саобраћаја, а са друге стране гледамо да са еколошке стране урадимо све на прави начин. Чишћење је условљено и временским условима, али наш задатак је да, уз помоћ ове тешке механизације, ових вредних људи, што је могуће краћем року овај отпад уклонимо и да језеро поново буде чисто и зелено.“

Он је истакао да је ово деценијски проблем: „Од 80-их година пластика постаје саставни део сваког домаћинства и од тада крећу проблеми овакве врсте, који су из године у годину све већи. Како су ово међународне реке преостаје нам, да заједно са Владом Републике Црне Горе и Владом Босне и Херцеговине дефинишемо превентивне мере, односно да заједно поставимо мале мобилне бране, како би комунална предузећа могла да управљају прикупљеним отпадом и уклањају га на време. На тај начин избегли би да се, као што је сада ситуација нагомила велика количина отпада. Са друге стране предстоји нам едукација свих наших грађана, да покушамо да све оно што имамо негде у нашим кућама, двориштима, гаражама одложимо на неку депонију, а не да бацимо поред пута, односно поред наших река. Нажалост, сведоци смо да где год да пролазимо Србијом, поред путева, река, потока видимо део отпада. Уколико га будемо односили тамо где му је место, уколико га будемо рециклирали живећемо боље и безбедније.“