ДогађајиСутра почињу радови на чишћењу Потпећког језера, екипе ЈВП “Србијаводе” данас на терену

10.01.2021.

У циљу решавања проблема на Потпећком језеру и уклањања велике количине пливајућег отпада, који се, услед падавина крајем децембра 2020. године накупио код бране „Потпећ“ на Лиму, почињу радови на његовом чишћењу. Предвиђене радове на чишћењу спроводи ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“ који ће пружити су потребну логистичку подршку на акумулацији.

На терену се налазе представници ЈВП „Србијаводе“, на челу са генералним директором Гораном Пузовић, где се врше припремни радови.

Овом приликом Пузовић је изјавио: ”Након састанка 05.01.2021. године, који je инициран од стране министарства заштите животне средине, а по питању наталоженог отпада код бране ”Потпећ”, предузете су све мере за хитну интервенцију Потпећког језера.

Данас се налазимо на брани Потпећког језера, где је у току завршна фаза припремних радова, како би од сутра кренули са реализацијом истих. Припремамо три локације на којима ће се вршити утовар прикупљеног отпада, који се даље транспортује на регионалну депонију ”Дубоко” у Ужицу. Транспорт отпада ће се вршити у складу са свим прописима о безбедности саобраћаја, као и у складу са захтевима заштите животне средине о транспорту отпада.Обзиром да смо у току јануара месеца, те да се очекују обилније падавине и ниске температуре, очекујемо да ћемо комплетно чишћење завршити у року од 20 до 30 дана.

Од механизације смо у процес чишћења и транспорта укључили: два велика багера са адаптираним кашикама за вађење материјала као што је пет амбалажа и ситни материјал, два камиона са грајферима за вађење дрвене масе и крупног отпада, четири камиона запремине 100м3, за транспорт материјала до депоније, два специјализована шумарска камиона за транспорт дрвне масе до локалне депоније, два чамца реморкера који треба да врше процес пригуравања отпадне масе из акумулације, као и један помоћни чамац за чишћење ”џепова” и увала који задржавају нанос.

Ово је само један од примера у низу који показује неопходност подизања еколошке свести грађана, како у Србији, тако и у региону. Последице нашег немара су немерљиве и неопходно је да, напокон, заједно почнемо да бринемо о овом важном аспекту који директно утиче како на здравље свих нас, тако и на квалитет живота.”