ДогађајиО тренутној и очекиваној хидролошкој ситуацији генерални директор ЈВП “Србијаводе”

08.11.2021.

„Највећа количина падавина била је на северу и југозападу Србије, на подручју Коцељеве пало је преко 150mm кише. Очекујемо да у току вечери дође до престанка падавина, ситуација се стабилизовала и потпуно је под контролом. Водостаји река Јадар, Тамнаве, Колубаре, Љига, Љубовиђе и свих мањих водотокова су у стагнацији и опадању.

На подручју Коцељеве је проглашена ванредна одбрана и ситуација, како би се на време преузеле све потребне мере. У претходних неколико година смо реконструисали насип у насељу Коцељева, изводе се и радови у Доњем Црниљеву и на те две локације нема проблема.

Немамо поплављених домаћинстава и угрожених инфраструктурних објеката. Наши људи су на терену и у комуникацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним штабовима како би се предузеле све неопходне мере да овај поплавни талас прође без већих последица.

Што се тиче Београда, ситуација је потпуно под контролом. Градски штаб је у комуникацији са нама и предузима све потребне мере за решавање текућих проблема. У претходних су реализовани многобројни санациони радови у свим приградским општинама у којима смо имали оштећења на водотоковима другог реда.

Ове падавине су само показатељ да више не постоји месец током године у којем не постоји опасност од обилних падавина и поплава. Имали смо тежак јануар, сада и новембар и бићемо у приправности до маја, јуна следеће године, јер у то време су очекиване веће количине падавина. Прогнозе светских метеоролога указују да ће ово бити зима са много падавина али и са много топлих интервала.

Није питање да ли ће се нешто десити, већ када и где. Наш задатак је да сви заједно радимо и да кроз разне мере и планове предупредимо све оно што може да се деси како би били мирни до пролећа” -истакао је Пузовић.