ДогађајиЗавршетак санационих радова на водозахвату Бољаре на реци Власини

06.09.2021.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председник општине Власотинце Братислав Петровић обишли су завршене радове на водозахвату Бољаре на реци Власини.

Током бујичних поплава јануара 2021. године, као последица неповољних метеоролошких и хидролошких услова, велике воде реке Власине оштетиле су преливни праг у кориту реке, чиме је онемогућено водоснабдевање општине Власотинце водом из реке. Реконструкција цевовода и радови на делу оштећеног водозахвата финансирани су од стране ЈВП „Србијаводе“ и општине Власотинце и њихова вредност износи 12.837.372,00 динара без ПДВ-а.

„Након поплавног таласа почетком ове године, заједничком инвестицијом од непуних 13,5 милиона динара приступили смо хитним санационим радовима како би заштитили магистрални цевовод и овај водозахват. Током сушног периода користили смо опрему, односно пумпе које је држава купила како би становништво Власотинца у најмањој могућој мери осетило последице недостатка воде и на тај начин показали зашто је важно да будемо добро опремљени”- рекао је Пузовић.

Пузовић је најавио да ће општина урадити Пројекат за комплетну реконструкцију водозахвата и фабрике воде, након чега ће држава помоћи и издвојити средства за њихову реализацију. „Водоснабдевање је апсолутни приоритет и држава ће настојати да у наредних пет година уреди сва места која имају проблем са водом за пиће“.

Председник општине је исказао захвалност ЈВП „Србијаводе“ на дугогодишњој доброј сарадњи, а посебно током решавања проблема водоснабдевања након поплавног таласа. „Питање водоснабдевања је животно питање и ми се трудимо да на најбољи могући начин решимо проблеме такве врсте“- рекао је Петровић.

О важности овог пројекта говорио је директор ЈКП „Водовод“ Звонко Илић кроз податак да је квалитет воде реке Власине у рангу прве и друге категорије и да се њоме снабдева 24 000 становника.