ДогађајиМинистарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић са председницом општине Трстеник Миленом Турк обишли радове на Љубостињској реци у Трстенику

06.03.2024.

У циљу дугорочног решавања заштите од поплава на територији општине Трстеник изведени су санациони радови на стабилизацији корита Љубостињске реке низводно у дужини од 350 m, ради смањења ефеката засипања реке Западне Мораве у зони аутопута.

Након поплавних догађаја у 2023. години, евидентирена су оштећења водних објеката и обала водотока I и II реда, на подручју општине Трстеник. На територији ове општине ЈВП „Србијаводе“ извршило је бројне хитне интервентне радове како би се заштитила водна инфраструктура.

На територији општине Трстеник планирани су и радови који укључују санацију корита Чаирског потока како би се заштитила наменска индустрија Прва Петолетка и насеље Чаир, као и санација леве рушевне обале реке Западне Мораве у селу Богдању чиме ће се заштитити магистрални гасовод и локални пут.

Овим радовима ће се ефикасно смањити ризик од поплава на угроженим деловима општине Трстеник, а истовремено осигурати заштита свих грађана и њихове имовине.