ДогађајиДанас се обележава Светски дан заштите животне средине

05.06.2020.

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна у целом свету са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Oвогодишње обележавањe одвија се под слоганом „Време је за природу" са фокусом на биодиверзитет, односно спречавање убрзаног губитка врста и деградације природног света под утицајем људских активности.

Вода, као темељ живота и основни састојак сваког живог бића такође зависи од биодиверзитета. Његово смањење значи недостатак чисте и питке воде. Тренутно 884 милиона људи живи без воде за пиће, а према упозорењима од стране међународних организација, криза коју ће несташица воде изазвати у блиској будућности биће изражена у свим државама света.

Поред утицаја на квалитет воде, очуван биодиверзитет доприноси регулацији климе, умањује ефекат стаклене баште, одржава квалитет ваздуха и јавља се као природни контролор суша и поплава, које под утицајем климатских промена попримају облик елементарних непогода.

Дакле, промене климе на планети директно утичу на биодиверзитет и Србија неће бити ни поштеђена ни изузета. Стручњаци сматрају да су поплаве из 2014, 2015, 2016, а након тога и 2019. године упозорење и најава долазећих последица таквих промена.Једино константним улагањима у водопривредну инфраструктуру, превентивне мере заштите од поплава,али пре свега бригом о животној средини, можемо да спречимо последице глобалних климатских промена. Након 2014. године, Влада Републике Србије је препознала значај улагања у област заштите од поплава, што је омогућило да ЈВП „Србијаводе" у периоду опоравка, у сарадњи са државним институцијама оствари изузетне резултате -оштећени заштитни објекти су санирани на преко 500 локалитета, а значајна финансијска средства обезбеђена из буџета, донација и наменских кредита, искоришћена су за реализацију 17 капиталних пројеката за унапређење степена заштите на најугроженијим подручјима у Србији.

Климатске промене, губитак биолошке разноликости и ширење пандемије шаљу нам јасну поруку: време је да поправимо наш однос са природом, јер храна коју једемо, ваздух који удишемо, вода коју пијемо и клима која чини нашу планету погодном за живот све долази из природе. Да бисмо се бринули о себи морамо водити рачуна о природи. Време је за природу.