ДогађајиДанас се обележава Међународни дан реке Саве

01.06.2020.

Погледајте видео запис и проверите своје знање у кратком квизу на нашем сајту.
Квиз се налази на следећем линку СРБИЈАВОДЕ КВИЗ.

Државе кроз које протиче- Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија потписале су 2002. године „Оквирни споразум о сливу реке Саве“, основни документ којим се указује на вредност прекограничне сарадње влада, институција и појединаца за одрживи развој тог подручја. Споразум је сачињен у складу са Оквирном Директивом о водама, а обједињује и елементе Београдске и Софијске конвенције о Дунаву. На основу споразума, формирана је и Савска комисија, као стално радно тело задужено за спровођење споразума, чије је седиште у Загребу.

Међународни дан реке Саве обележава се у свим земљама кроз које протиче река Сава са циљем да се широј јавности укаже на значај одрживог коришћења вода у циљу развоја различитих привредних потенцијала које река Сава пружа. Такође, ово је прилика да подсетимо на велики значај вода и њихову немерљиву вредност, али и на значај река уопште.

Представници држава-потписница оквирног Споразума о сливу Саве су 2007. године прогласиле 1. јун Даном реке Саве. Од тада сваке године, на данашњи дан организују се различите манифестације на сливу реке.

Ове године, у складу са препорукама Владе Републике Србије и ограничењима која се односа на јавна окупљања, а у циљу спречавања ширења и сузбијања вируса COVID-19, Међународни дан реке Саве углавном ће се обележити различитим онлине активностима.

ЈВП „Србијаводе“ ће на својој онлине платформи приказати кратак едукативни филм о реци Сави и њеним знаменитостима, као и квиз за учеснике који могу да провере своје знање о Сави.

Србија је благословена великим природним богатствима, међу којима је и богатство река и подземних вода које нам осигуравају прегршт питке воде. Основна порука ових и других активности је да је наша одговорност брига о овом непроцењивом богатству, према ком треба да се свесно, савесно и правилно опходимо сваког дана, а не само једном годишње.

Ми бринемо о водама Србије.