ДогађајиПоводом Светског дана заштите животне средине ЈВП „Србијаводе” уручено признање у овиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду”

05.06.2024.

Светски дан заштите животне средине обележен је у организацији Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Министарства заштите животне средине и Делегације Европске уније. Тема ове године била је јачање отпорности на суше, као и важност очувања влажних станишта и биолошке разноврсности.

Овом приликом, потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, амбасадор Емануеле Жиофре и Аника Бен Давид доделили су награде за допринос спровођењу Зелене агенде, а ЈВП „Србијаводе” уручено је признање за успешно спроведен пројекат „Зелено-плава Србија”.

ЈВП „Србијаводе” представило je резултате пројекта чији су циљеви били противерозионо пошумљавање на територији сливова река Пчиње, Власине и Јабланице, у укупној површини од око 100 ha.

Том приликом отворен је Јавни позив за иновативна решења за очување влажних станишта уз подршку Владе Шведске, у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду“ и представљене су успешне иницијативе за обнову екосистема.

Догађај је део пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ и спроводи се уз подршку Европске уније, УНДП-а, Амбасаде Шведске и Европске инвестиционе банке и представља наставак активности Републике Србије ка испуњавању циљева Зелене агенде за Западни Балкан, које имају за циљ смањење загађења животне средине.