ДогађајиАктуелно метеоролошко упозорење РХМЗ-а у складу са очекиваним обилним падавинама

04.11.2021.

У складу са прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, а услед најављених обилних падавина на територији Републике Србије које се очекује 4. и 5. новембра у северним, западним, југозападним и централним крајевима, упозоравају се сви субјекти из Оперативног плана одбране од поплава за 2021. годину да се придржавају својих обавеза у складу са Оперативним планом за одбрану од поплава за 2021. годину („Сл.Гласник РС“, бр. 158/20), измене Оперативног плана за одбрану од поплава за 2021. годину („Сл.Гласник РС“, бр. 18/21), као и Општим планом за одбрану од поплава („Сл.Гласник РС“, бр. 18/19) да обезбеде контакт са штабовима локалних самоуправа.

Услед најављених упозорења о очекиваним обилним падавинама ЈВП „Србијаводе“ и надлежна водопривредна предузећа ће пратити водостаје и стање на терену и уколико буде потребно биће ангажовано додатно људство и механизација у циљу спречавања плављења подручја и настанка оштећења заштитних водних објеката.

Високе бране које су у систему ЈВП „Србијаводе“ за одбрану од поплава у обавези су да припреме простор за пријем новог поплавног таласа у складу са наведеним прогнозама РХМЗ-а.