ДогађајиНадлежне службе ЈВП “Србијаводе“ у приправности, у складу са прогнозама РХМЗ-а

03.11.2023.

У складу са тренутном хидролошком ситуацијом у региону и најављених упозорења Републичког хидрометеоролошког завода, када се током 03. новембра очекују интензивни пљускови са количином падавина од 10 до 20 mm за кратак временски период, а током 04. новембра се очекује од 20 до 50 mm падавина на југу и истоку Србије, сви субјекти из Оперативног плана одбране од поплава за 2023. годину, придржавају се својих обавеза у складу са Општим планом за одбрану од поплава и Оперативним планом за одбрану од поплава за 2023. годину.

Према најавама РХМЗ-а на сливовима река Нишаве, Белог Тимока и горњем току Јужне Мораве са притокама током 04/05. новембра водостаји ће бити у већем порасту без достизања упозоравајућих нивоа, а на овим сливовима могућа су мања локална изливања бујичних водотока.

Службе ЈВП „Србијаводе” и надлежна водопривредна предузећа прате развој ситуације на подручјима где су евидентирана критична места и подручјима где су у току санациони радови и у контакту су са штабовима локалних самоуправа. По потреби биће ангажовано додатно људство и механизација, у циљу спречавања плављења подручја. Приоритет је правовремено предузимање превентивних мера.