ДогађајиЗавршени радови на чишћењу Потпећког језера

03.02.2021.

У циљу решавања вишедеценијског проблема плутајућег отпада, радови на чишћењу Потпећког језера почели су 11.01.2021. године, на иницијацију Министарства за заштиту животне средине и хитном интервенцијом ЈВП „Србијаводе“ уз логистичку асистенцију ЈП „Електропривреда Србије“ данас се завршавају радови на чишћењу Потпећког језера.

Услед обилних падавина крајем децембра 2020. године, десетине хиљада кубика отпада накупило се код бране „Потпећ“ на реци Лим.

Поводом решавања проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини, одржан је трилетерални састанак ком су присуствовали представници министарстава Републике Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, на ком је договорено да у циљу даље превенције, заједничким пројектом за регулисање овог проблема, аплицирају за ЕУ фондове, као добар пример регионалне сарадње.

Радове су спроводили ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“. Уклоњено је преко десет хиљада кубика плутајућег отпада, који је транспортован на депонију „Дубоко“.

Након завршетка уклањања комуналног отпада који се наталожио у Потпећком језеру, приступиће се другим мерама у циљу дугорочног решавања овог проблема, а једна од њих је и изградња санитарних депонија ван плавих зона, као и затварање постојећих са рекултивацијом дивљих и комуналних депонија у сливном подручју.