ДогађајиСпроведена акција чишћења приобаља „Нека река Сава буде плава“ поводом Међународног дана реке Саве

28.05.2024.

У сусрет Међународном дану реке Саве спроведена је традиционална акција чишћења шеталишта и приобаља под слоганом „Нека река Сава буде плава“ заједно са министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, министарством заштите животне средине, општином Савски венац, компанијом „Docloop“, ЈВП „Београдводе“, ЈКП „Зеленило Београд“ и ЈКП „Градска чистоћа", као и многобројним волонтерима.

„Ово је одлична прилика да се још једном скрене пажња на изузетан значај реке Саве, која је важан еколошки ресурс, а наша дужност је да се према обалама и току Саве односимо са посебном бригом, како би њен екосистем остао ненарушен“ - изјавила је потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

У склопу обележавања овог догађаја, министар Александар Мартиновић је са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем обишао радове на чишћењу приобаља где су остале велике наплавине муља након уклањања пловних објеката у Блоку 45: „Река Сава би треебало да буде мост који спаја државе и народе који живе дуж њеног тока. Сава је бисер природе који морамо да очувамо“.

Почетак акције чишћења приобаља на Савском венцу обележен је симболичним пуштањем хелијумских балона и овом приликом министар Мартиновић се захвалио свим учесницима и нагласио да једино удруженим снагама државе, јавних предузећа и локалних самоуправа можемо да развијамо град Београд, како би сви имали боље сутра. Посебну захвалност исказао је директору ЈВП „Србијаводе“ на залагању и напорима које су уложили од 2014. године па до данас у одбрани од поплава у скоро свим деловима Србије.

Сваке године непрописно одлагање смећа дуж обала реке уништава и угрожава биљни и животињски свет, али и нарушава квалитет живота поред ње.

Директор Горан Пузовић је истакао да је наш задатак да бринемо о свим водама у Србији, како би будућим генерацијама оставили чистије и уређеније реке: „Ово је једна традиционална акција коју спроводимо удружено са јавним и градским предузећима и великим бројем волонтера, а наш основни задатак је да нам све реке буду плаве. Потребно је од најмлађих узраста да шаљемо апел да бацамо смеће на за то предвиђена места, кроз константну едукацију и подизање свести.“

У склопу акције, организоване су едукативне и спортске радионице за најмлађе, где су кроз бојење, заједно са запосленима ЈВП „Србијаводе“, учили о битним појмовима као што су реке, поплаве, загађење, отпад и рециклирање.

Акција чишћења спроведена је на локацији од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади, до сплава Речне полиције, а сакупљен је разноразни отпад, који је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

Ово је само један од примера успешне сарадње и заједничке ангажованости свих институција како би се реке заштитиле и подигла свест јавности о важности заштите природе и одрживом управљању рекама. Само заједничким деловањем и активним учешћем можемо сачувати наше реке за будуће генерације и обезбедити здравију и лепшу околину за све грађане.