ДогађајиПроглашена ванредна одбрана од поплава на одређеним подручјима

22.06.2020.

Актуелним прогнозама о порасту водостаја на територији Републике Србије које су издате од стране Републичког хидрометеоролошког завода, најављено је да се очекују значајне падавине које могу изазвати изливања и плављења на сливовима бујичних токова на водним подручјима која су у надлежности ЈВП „Србијаводе“.

На сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве током 22. и 23. јуна водостаји ће бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на Јасеници и Кубршници са достизањем упозоравајућих нивоа.

Услед наглог пораста водостаја, као и упозорења РХМЗ-а на обилне падавине прогнозиране за 22. и 23.06 на подручју Србије (40-60mm за 24h) уводи се ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама, „ДРИНА- ЛОЗНИЦА“, „КОЛУБАРА - ВАЉЕВО“, „ЗАПАДНА МОРАВА - ЧАЧАК“, „ЈАСЕНИЦА - СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА“, у надлежности ЈВП „Србијаводе“.

У складу са обавезама из Општег плана за одбрану од поплава („Сл. гласник РС“, бр. 18/19), као и Оперативног плана за одбрану од поплава за 2020. годину („Сл. гласник РС“, бр. 91/19), уведена су дежурства на терену, извршене су припреме свих служби ЈВП „Србијаводе“ за правовремене интервенције, као и усаглашавање мера одбране од поплаве са штабовима локалних самоуправа.

Службе ЈВП "Србијаводе" и надлежних водопривредних предузећа су на терену и прате развој ситуације, у складу са Општим и оперативним планом за одбрану од поплава.