ДогађајиЗванично пуштен у рад потпуно реконструисани хидромелиорациони систем „Парменац – Чачак”

22.05.2024.

У згради Оптшине града Чачка потписани су Уговори о пуштању у пробни рад хидромелиорационог система за наводњавање „Парменац” између ЈВП „Србијаводе”, града Чачка и корисника.

Након потписивања Уговора министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић обишли су хидромелиорациони систем „Парменац-Чачак“ и овом приликом министар је уручио корисницима хидро кључеве помоћу којих ће корисници покретати хидранте и по први пут покренуо систем ХМС „Парменац”.

Министар је најпре исказао захвалност ЈВП „Србијаводе” и граду Чачку на реализацији овог важног пројекта, најпре за грађане који се баве повртарством, воћарством и узгојем различитих врста житарица: „Управо је овај систем доказ да држава и локална самоуправа заједничким напорима могу да помогну људима који се баве пољопривредом, да имају више квалитетнијих приноса, а да истовремено буду заштићени од елементарних непогода које су нажалост из године у годину све чешће.”

“Генерација пре нас је направила овај систем, ми смо га потпуно реконструисали и прилагодили 21 веку, дакле један потпуно модеран, аутоматизован систем. Заједно са градом Чачаком радимо и на другој фази овог система„ - рекао је директор Пузовић и честитао свима који су данас потписали уговор и пожелео да они и генерације које долазе иза њих користе овај систем.

Овом приликом посетили су газдинство породице Богдановић, корисника овог система, који ће помоћу њега наводњавати 10ha. Такође породици Богдановић уручена је захвалница за учешће у одбрани од поплава 2014. и 2016. године, када су пружили помоћ у виду људства и механизације.

Делегација је обишла и радове на изградњи црпне станице чија ће основна улога бити одводњавање вода, односно њихово упуштање у реку Западну Мораву у циљу одбране од поплава територије града Чачка.

„Завршетком црпне станице „Моравац” поред канала за наводњавање, имаћемо и канал за одводњавање, чиме ћемо заштити град Чачак од бујичних водотока”- изјавио је градоначелник града Чачка.